Anadolu Etap’ın Balıkesir ve Mersin Ar-Ge Merkezleri Tescillendi
Türkiye’de tarım ve tarıma dayalı sanayinin gelişimine öncülük eden Anadolu Etap’ın Mersin ve Balıkesir’de kurduğu Ar-Ge merkezleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tescillendi. Anadolu Etap’ın “Sürdürülebilir bir gelecek için doğal tarım” mottosu ile Endüstri 4.0 ve Tarım 4.0 uygulamalarını ülkemize kazandırma çalışmaları doğrultusunda Mersin Meyve Suyu Fabrikası ile Balıkesir Tahirova Çiftliği’nde hayata geçirdiği Ar-Ge merkezlerinde, üniversiteler başta olmak üzere bilimsel araştırma yapan kurumlarla iş birliklerine odaklanılacak. Anadolu Etap dijitalleşme ve inovasyona verdiği önemi bir adım öteye taşıyarak kurduğu Ar-Ge merkezleri ile bilgi ve tecrübesini dünyaya yaymayı hedefliyor.
Son 8 yılda tarım sektörüne 350 milyon dolarlık yatırım yapan Anadolu Etap, Türkiye’nin en büyük meyve yetiştiricisi ve meyve suyu üreticisi olarak sektörüne öncülük etmeye devam ediyor. Anadolu Etap, Mersin Meyve Suyu Fabrikası ve Balıkesir Tahirova Çiftliği’ndeki Ar-Ge merkezleri ile mevcut projelerini geliştirip yaygınlaştırmayı planlıyor.
Ürünlerini Japonya’dan Amerika’ya uzanan geniş bir coğrafyaya ihraç eden Anadolu Etap, hammadde ve kaynak verimliliğini artırmayı, katma değeri yüksek ürünler ile ihracat kapasitesini yükseltmeyi hedeflediği Ar-Ge merkezleri ile dünyaya ihraç edilen ürünlerinde çeşitlilik sağlayacak. Sürdürebilir bir tedarik zinciri modeli ile meyve suyu sektörü ve konsantre üretimi bilgisini artırıp, dünyaya bilgi pazarlamayı planlayan Anadolu Etap, yüksek katma değerli ürünler üreterek ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edecek.
Anadolu Etap’ın plantasyon alanındaki ilk Ar-Ge merkezi olan Tahirova Ar-Ge Merkezi’nde çeşit-anaç uyumu çalışmaları, çeşit adaptasyon çalışmaları ile teknoloji ve dünyadaki yeni gelişmeleri takip ederek verimi artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek. Tahirova Ar-Ge merkezi ile ayrıca ihracat potansiyelini yükseltmek, su, enerji, yakıt gibi kaynakları daha verimli kullanarak birim alandan daha verimli faydalanmak hedefleniyor.
Mersin’deki Ar-Ge merkezinde, Anadolu Etap’ın toplam 30 bin dekar alana sahip meyve bahçelerindeki çalışmalarla değer zincirinin en başına dönüp buradan katma değer yaratılabilecek Ar-Ge merkezi, Türkiye’de yetişen hemen hemen tüm meyvelerde uygulanabilecek konsantre hatları ile laboratuvar çalışmalarının çok kısa sürede endüstriyel denemelerde uygulanabildiği zengin proses makine parkı ile faaliyet gösterecek.